Granule pre psy

27.05.2013 23:18

Ako sme sľúbili v predchádzajúcom článku o BARF-e, radi by sme Vám predstavili granule, ktoré máme odskúšané a ktoré podľa nás spĺňajú nároky na výživu veľkých psov. Jednotlivé druhy granúl sme odskúšali my alebo naši veľmi blízki priatelia.

Ako sami viete, v súčasnej dobe je na trhu obrovské množstvo rôznych značiek granúl. Ale ako môžeme vedieť, ktoré granule budú najvhodnejšie pre nášho štvornohého priateľa. Skôr než sa rozhodnete vziať to najlacnejšie vrecko granúl, skúste sa zamyslieť nad nasledovnými oblasťami týkajúcimi sa granúl. Prvou oblasťou na zamyslenie je vek psa. Jednotlivé značky ponúkajú krmivo pre konkrétny vek psa: šteňa, junior, dospelý pes, senior.  Ďalšou oblasťou je či je pes v záťaži tzn. pes aktívne robí nejaký šport, pes je len spoločník v rodine, idete kŕmiť kojaciu sučku alebo má pes nejaký zdravotný problém. Ak už ste si ujasnili aký typ granúl chcete, doporučujeme vám, aby ste si preštudovali, za čo vlastne idete minúť peniaze. Nasledovné veci by ste mali nájsť na etikete krmiva: názov krmiva, zloženie, deklarované akostné znaky, návod na kŕmenie, hmotnosť balenia, dátum výroby a spotreby a informácie o výrobcovi prípadne dovozcovi. Váš zrak by malo najviac upútať zloženie krmiva. V zásade platí, to čo vidíte v zložení krmiva na prvom mieste, je v krmive obsiahnuté najviac. Je dobré si všimnúť, čím je krmivo konzervované. Mnohí psi sú totiž alergickí na niektoré konzervačné látky. Ak už presne viete, ktoré granule chcete kúpiť, dodržujte nasledovné zásady: krmivo kupujte v neporušenom obale, kúpte len také balenie, ktoré dokážete spotrebovať do dátumu spotreby, vyhnite sa nákupu supermarketových granúl, všímajte si ako granule pôsobia na celkový stav vášho psa (stolica psa, stav srsti, stav kože, aktivita psa atď.). Uvedomte si, že každý pes je iný a čo jednému prospieva, druhému nemusí! Vyhnite sa krmivám, ktoré obsahujú konzervanty: butylovaný hydroxyanisol tzv. BHA, butylovaný hydroxytoluen tzv. BHT, propylén glykol a ethoxyquin, melasu, kukuričný sirup, farbivá ako napr. Blue2. Mnohí distribútori si uvedomujú, že dané látky sú nežiadúce a preto častokrát uvádzajú len, že krmivo obsahuje antioxidanty schválené Europskou úniou. 

Nakoľko sa občas stane, že nemôžeme kŕmiť naše hovawartky surovou stravou, boli sme nútení nájsť granule, ktoré im budú nielen chutiť, ale budú spĺňať naše vysoké nároky na stravovanie. Nižšie uvádzam názov granúl a dôvody prečo sme sa rozhodli pre danú značku:

  • Trainer Fitness 3 =  obsahuje minimum konzervačných látok,  ľahko stráviteľné a chutné, vhodné aj pre psov, ktorí majú problémy s alergiou nakoľko ide o monoproteinové krmivo
  • Trainer Natural = chutné a ľahko stráviteľné, minimum konzervačných látok
  • Firstmate = chutné, vysoký podiel mäsa

Ak máte záujem sa dozvedieť viac o granuliach, o tom ako sa vyrábajú, čo by ste mali sledovať prí nákupe, porovnanie jednotlivých značiek, dávame do pozornosti nasledovný odkaz na web, kde je to krásne všetko spracované - https://www.tobrok.sk/granule-vseo.htm