BARF

27.05.2013 20:59
Možno sa Vám už stalo, že ste sa dostali medzi psíčkarov, ktorí vášnivo diskutovali o BARF-e, možno na Vás niekedy blikla reklama na podporné produkty k BARFu a vy si ešte stále lámete hlavu čo to vlastne ten BARF je. Na nasledujúcich riadkoch by som Vás rada stručne oboznámila čo ten BARF vlastne je, aké máme s ním skúsenosti a zároveň Vám odporučila stránky a knihy, ktoré Vám pomôžu zahĺbiť sa do tajov barfovania.
 
BARF je jednoduchá skratka z anglickej vety "Born Again Raw Feeders", čo v preklade znamená znovuzrodenie kŕmenia mäsom. Niektorí uvádzajú, že je to skratka z inej anglickej vety " Bones And Raw Food" - kosti a surová potrava. Či tak alebo onak, v podstate ide o to isté- ide o návrat ku kŕmeniu a výžive domácich mäsožravých zvierat prirodzeným spôsobom, čím je surové mäso, kosti a zelenina.
 
Momentálne prebieha množstvo diskusií medzi chovateľmi, veterinármi a majiteľmi psov, či je táto metóda správna a či pes naozaj získava vyvážené množstvo potrebných látok ako je to pri kŕmení granulovanou stravou.  Na druhej strane sa ponúkajú otázky či sú granule a iné priemyselne vyrábané krmivá tým najlepším spôsobom ako kŕmiť našich domácich miláčikov. Nech je tak či onak, nerada by som sa zaplietla do tejto diskusie a nechávam na každom nech sa rozhodne pre tú ktorú variantu. A z tohto dôvodu pridávam ešte jeden článok zhrňujúci prehľad krmív, ktoré sme za tie roky my alebo naši priatelia odskúšali a podľa nás splňajú kritéria pre kŕmenie veľkých plemien. Článok si môžete prečítať tu: https://addavra.webnode.sk/news/granule-pre-psy/
 

A prečo sme sa rozhodli kŕmiť BARF-om?

  1. tým prvým a najdôležitejším dôvodom je, že presne vieme, čo dávame žrať naším psím slečnám
  2. jednotlivé suroviny, ktorými kŕmime sú čerstvé
  3. odkedy kŕmime BARF-om, naše slečny nemali problém so zažívaním
  4. zdravotné výhody = pevné svaly, šlachy, silnejší imunitný systém.  Mnohokrát práve pri problémoch s trávením odporúčajú mnohí veterinári prechod na BARF prípadne na varenú stravu
  5. obmedzená tvorba zubného kameňa vďaka kŕmeniu kosťami, šľachami, chrupavkami
  6. možnosť zmeny v prípade potreby
  7. chutnosť = síce posledné, ale nemenej dôležité. Naše baby prirodzenú stravu doslova milujú a zároveň sa dokážu na dlhú chvílu zabaviť obhrýzaním kostí či skrmovaním mäsa
 

Čo budete potrebovať k príprave

V prípade ak sa rozhodnete kŕmiť mäsom, kosťami, šľachami a zeleninou určite v kuchyni oceníte:
  • Tyčový mixér či robot = pomôže vám zeleninu dobre zmixovať a tým uľahčíte psovi lepšie rozložiť rastlinnú celulózu a optimálne stráviť všetko zdravé čo zelenina ponúka
  • Kuchynská váha = váženie je na začiatku veľmi dôležitá pre určenie správnej dávky
  • Mäsiarsky nôž = poriadne ostrý nôž pomôže pri porcovaní tuhého mäsa ako je napr. bachor
  • Sekáčik na mäso =  rovnako ako nôž pomôže porcovať mäso
  • Mraziak = nakoľko hovawarti sú veľké psy, spotreba je tiež veľká... Okrem toho mnohé firmy, ktoré dodávajú mäso určujú minimálnu váhu pre odber. V tom prípade sa Vám veľký mraziak zíde. Samozrejme je možné sa pridať k ďalším Barfistom, dané množstvo objednať a rozdeliť sa podľa toho, kto čo práve potrebuje.
 

Z čoho sa BARF skladá

Mäso - 50% kŕmnej dávky 

Mäsom sa rozumie svalovina, šľachy, tuk, koža. Nebojte sa kŕmiť psov veľkými kusmi. Pes je pri veľkom kuse nútený žuvať a teda používa žuvacie svaly a zuby.

Kosti - 30% krmnej dávky

Kosti dávame vždy SUROVÉ. V prípade ak ich tepelne upravíte, hrozí nebezpečenstvo štiepenia kosti v tráviacom trakte a následne k možnej perforácií čriev (najčastejšie sme počuli pri skrmovaní kuracími kosťami, ktoré boli varené či pečené). Kosti by navyše mali byť obalené  mäsom. Mäso je spúšťačom produkcie tráviacich štiav (žalúdočných kyselín), ktoré napomáhajú rozkladať kosti. 

Zelenina a ovocie - 20% krmnej dávky

Naše hovawartky zeleninu majú radi, ale počuli sme o prípadoch, kedy psy zeleninu odmietali. V tom prípade je potrebné zeleninu zamaskovať napríklad olejom alebo vývarom. Ak ani to nepomôže, je možné nahradiť  zeleninu zmesou zeleniny a byliniek (na trhu nájdete rôzne značky). V 20% dennej dávky zeleniny musí byť obsiahnutá listová zelenina (cca 50% - môžete použiť hlávkový šalát, špenát, polníček, rukolu, púpavu, žihľavu, vňať mrkve, čínsku kapustu), ostatná zelenina (cca 30%- mrkva, celer, uhorky, brokolica, cuketa) a ovocie (20%- jablká, hrušky, broskyne, banány, pomaranče).

Doplnky

Na spestrenie a doplnenie dôležitých vitamínov môžete pridať  biely jogurt, cottage syr, tvaroh, žĺtok, omega 3 olej (rybí olej), púpalkový olej. Okrem toho je vhodné do dávky primiešať minerálne látky ako je napr.Micro Mineral, Roboran, na kĺby Alavis, Chasoton, Hydrolyzovaný kolagén, morské riasy, Pangamín, vitamín C atď.  My pridávame Roboran, hydrolizovaný kolagén, morské riasy a Pangamín.
 

Nedoporučené a zakázané potraviny

Medzi potraviny, ktore sa nedoporučujú prípadne úplne zakazujú ku konzumácií patria: cibuľa, cesnek a všetky rastliny z rodu Allium, fazulové lusky, sója, sójové výrobky, nezrelé ovocie, kôstky a jadrá, bravčové mäso (mäso môže obsahovať pre psy smrteľný vírus Aujeyskeho), rajčiny, papriky. Doporučujeme si podrobne naštudovať, ktoré potraviny sú vhodné a menej vhodné pre výživu psa. Viac o tejto problematike sa dočítate v knihách uvedených v doporučenej literatúre.
 

Užitočné linky

 

Doporučená literatúra

  • Kateřina Novosádová: BARF - Krmení psa přirizenou stravou
  • Sabine L.Schafer, Barbara R. Messika: BARF - Zdravá výživa pro štěňata a mladé psy
  • Sabine L.Schafer, Barbara R. Messika: BARF - Zdravá výživa pro PSA
  • Sabine L.Schafer, Barbara R. Messika: BARF - Zdravá výživa pro starého nemocného psa
  • Přírodní medicína pro psy a kočky
  • Susanne Reinerth: Natural Dog Food